Jedlo a nealko nápoje Slovákov pritom vyjdú v priemere o takmer štvrtinu
viac než na začiatku roka. Aj napriek tomu Slováci paradoxne práve
potravinami stále plytvajú. Ročne skončí na Slovensku v koši podľa
ministerstva pôdohospodárstva v priemere 100 kg jedla na osobu.
Jedlo je podľa prieskumu 365.bank pre viac ako polovicu Slovákov tou
najnákladnejšou položkou, ktoré musia mesačne zaplatiť a celkovo
predstavuje približne pätinu ich rozpočtu. Po potravinách sú to aj
pravidelné mesačné výdavky spojené s bývaním (17,6 %), ďalej pohonné
látky (12,7 %) a výdavky spojené s úhradou záväzkov voči bankám (11,5
%).
"Pri potravinách a jedle existuje niekoľko spôsobov, ako efektívne
hospodáriť a vďaka tomu ušetriť. Základom je plánovanie. Nákupný zoznam
potravín môže pomôcť vyhnúť sa zbytočnému míňaniu a impulzívnemu
nakupovaniu jedla, ktoré nakoniec ne(s)potrebujeme. Trvanlivé potraviny
je výhodnejšie kupovať vo veľkom alebo v rodinnom balení, pri ktorých
môže byť jednotková cena nižšia. Peniaze možno ušetriť aj vďaka
predajným akciám, zľavám či vernostným kartám," povedala Valko Gáliková.
Narastajúce ceny potravín sa pritom odrážajú aj na cenách služieb v
gastre. Tie v porovnaní s minulým rokom vzrástli o 15 %, a tak aj
obedovanie v reštauráciách s denným menu vyjde viac. To môže navýšiť
mesačnú spotrebu domácnosti o desiatky eur. Pre mnohých ľudí je to
nezanedbateľná suma, čo sa ukázalo aj v prieskume 365.bank. V ňom pre
financie vyše štvrtina opýtaných (26,2 %) uviedla, že za výdavky, bez
ktorých by sa zaobišli považuje práve kaviarne či reštaurácie.
Náklady na stravu možno podľa Valko Gálikovej znížiť aj tak, že sa
nebude jedlom plytvať. V prvom rade si treba urobiť poriadok v
chladničke a rozplánovať si vlastnú spotrebu jedla na odporúčaných sedem
dní. Okrem toho je dôležité sledovať a rozoznávať údaje, ktoré sú na
výrobkoch uvedené. Ide najmä o rozlišovanie dátumu spotreby a dátumu
minimálnej trvanlivosti. Prednostne by sa mali skonzumovať tie
potraviny, ktoré sa blížia k dátumu exspirácie.
Dodala, že znehodnocovaniu jedla v domácnostiach možno tiež predísť aj
ich správnym skladovaním, prípadne zmrazovaním sezónneho ovocia a
zeleniny, pečiva či mäsa a mäsových výrobkov. Takto sa podarí ušetriť
nielen peniaze, ale tiež znížiť uhlíkovú stopu a minimalizovať množstvo
potravinového odpadu.